V marci 2016 mi robili testy krvi vo vtedy najlepšom slovenskom laboratóriu (nedá sa na všetky laboratória 100% spoľahnúť). Cieľom mojich testov bolo posúdenie, či reuma, ktorá ma trápi je len príznakom nejakých hlbších vnútorných problémov v organizme.

Reuma (reumatická artritída je autoiminutné ochorenie, to značí, že moje telo bojuje proti môjmu telu. Proces ako vzniká zahŕňa buď zdedené gény a to nie je môj prípad, alebo je choroba získaná. V tom prípade sa mi najviac pozdáva hypotéza, že autoimunitné ochorenie človek dostane vtedy, keď má “presakujúce črevo”—leaky gut. Črevá sú ako pokožka filtrujú čo z potravy prejde do krvného obehu a čo nie. Ak do krvného obehu pri nesprávnej funkcii čreva presiakne cudzia bielkovina, taká ktorá by nemala, aktivuje sa imunitný systém a biele krvinky sa pokusia cudzina obkľúčiť, pacifikovať a postupne vyniesť z organizmu von. Potiaľ je to správne. Problém nastáva vtedy, keď bielkovina, ktorá prenikne cez stenu čreva vyzerá podobne ako bielkovina, ktorá sa už v organizme niekde nachádza a má svoju funkciu. Napríkla ako bunka pakreasu alebo kĺbu. V tom prípade organizmus spolu s cudzincom vycvičí naše biele krvinky tak, že začnú ničiť naše kĺby alebo pankreas.

Druhým mojim cieľom bolo posúdenie, ako som na tom s rizikom kardiovaskulárnych ochorení (CVD). Keďže som do februára 2016 bral lieky na tlak, cholesterol, ureu a tuky…

 


Vyberám len tie hodnoty, ktoré sú zaujímavé:

TSH 2,47 0,35 – 5,10      mIUl-1
FT4 12,4 10,5 – 22,7      pmoll-1
HOMOCYSTEÍN 19,3 3,70 – 13,0      mmoll-1
CHOLESTEROL 4,85 3,20 – 5,00      mmoll-1
HDL 0,91 1,00 – 2,00      mmoll-1
LDL merané 3,25 1,00 – 3,00      mmoll-1
TRIACYLGLYCEROLY 2,46 0,40 – 1,82      mmoll-1
LpPLA2 344 372 – 564            U/l
CRP 0,39 0,00 – 5,00 mgl-1
SELÉN (Se) 100 45,8 – 143       microgl-1
ZINOK (Zn) 0,69 0,68 – 1,07      mgl-1
ŽELEZO (Fe) 7,70 10,6 – 28,3      mmoll-1
VITAMÍN D 61,2 pod 75 je mierny deficit      nmoll-1
KOENZÝM Q10 1318 750 – 1000                  microgl-1
GLUKÓZA 5,01 3,3 – 5,59        mmoll-1
INZULÍN 14,7 3,00 – 25,0      mUl-1
HOMA-IR 3,27 < 2,29
AST 0,28 0,20 – 0,71      microkatl-1
ALT 0,39 0,15 – 0,95      microkatl-1
GMT 0,32 0,00 – 1,13      microkatl-1
ALP 1,05 0,67 – 1,99      microkatl-1
GLUTATION (GSH) 1517 500 – 1500      mmoll-1
GLUTATION (GSSG) 134 25 – 150          mmoll-1
GSSH/GSSG 11,3 10,0 – 15,0
SHBG 36,1 17,3 – 65,8      nmoll-1
ALBUMÍN 47,8 35,0 – 50,0      gl-1
ESTRADIOL 68,0 0,00 – 181       pmoll-1
TESTOSTERÓN 9,02 7,96 – 27,3      nmoll-1
DHT 0,36 0,2 – 1,0          ngml-1
TNF-alpha 5,80 < 8,1    pg/ml