Dušan Doliak

bloger

Pokus s indickými egrešmi -aktualizované

Indický egreš, po anglicky Amla alebo Indian goosberry, podľa štúdií znižuje cukor v krvi, cholesterol a tryacyglyceroly. Rozhodol som sa podrobiť svoje telo pokusu s ním.

Read More

Odbery

Včera som bol na odberoch. Bolo to pre mňa veľké sklamanie. Dúfal som, že po roku a pol prísnej diéty budú výsledky lepšie.

Read More

Cvičenie prvá fáza

S cvičením som začal 27.10. 2016. Robil som zvyčajné cviky (drep, mŕtvy ťah, príťahy činky k hrudi) a používal zvyčajné postupy – rozvičenie, pyramída, strečing, kardio (bicykel).

Dňa 30.10.2016 som mal 106,4 kg (v roku 1988 som mal 105 kg; výšku mám 195 cm). Obvod pása cez pupok 108 cm, prsia cez bradavky 113 cm a opasok 102 cm.

Dnes 21.10.2017 som mal 108 kg. Obvod pása cez pupok 113 cm, prsia cez bradavky 116 cm a opasok 105 cm.

14.12.2016 som sa pri cvičení zranil – natiahol som si sval nad pravou lopatkou tak bolestivo, že som sa liečil až do 24.7. 2017.

Môj posledný tréning 14.12.2016 bol:

Bench press 4 x 6 x 70kg
Deadlift 4 x 6 x 90kg
Squat 4 x 6 x 40kg
Upright rows 4 x 6 x 40kg
Lat. pulls 4 x 6 x 90kg
Farm walk 2 x 40kg 18m
Vis na hrazde 35s

Počas tej doby som cvičil len drepy a kliky, pretože som len ťažko dokázal dvihnúť ruku.

24.7.2017 som zase začal chodiť do posilovne. Chodím raz do týždňa a cvičenie mi trvá asi 20 minút.

24.7.2017 16.10.2017
Bench press 4 x 60kg 7 x 70kg
Leg press 16 x 90kg 8 x 185kg

O cvičení mám urobenú prezentáciu a vyvesím ju na stránku 4vive.com budúci týždeň.

Nacionalizmus, patriotizmus a vajíčka na mäkko

Ktorý u nich som ja?

Ktorý u nich som ja?

Pobavene sledujem, ako sa ľudia nálepkujú. Fašista, nacionalista, komunista. Väčšina ľudí však ani netuší, čo tie slová znamenajú.

Read More

Vojna v Juhoslávii

V rokoch 1991 až 1999 som mal iné problémy. Tá vojna mi ušla. Nestihol som sledovať o čo v nej ide a média mi v tom nepomohli. Druhý dôvod bol ten, že internet ešte neexistoval a tvrdenia sa nedali skontrolovať.

Read More

Ropný vrchol podľa HSBC

Zaujímavý rozhovor potvrdzujúci najhoršie obavy — sme na vrchole. Jedinou nádejou je light-tight oil v USA. Ak sa nič vážne neudeje, tak cena pôjde na 75$ za barel, čo bude znamenať rast cien pohonných látok a prepad dolára voči menovému košu.

Read More

Výsledky testu krvi po roku

Od februára 2016 som na vegánskej diéte. Pričom od augusta 2016 nejem skoro žiadny olej. Skoro žiadny znamená, že raz za týždeň-dva jem hranolky alebo grilovnú zeleninu v reštaurácii. Aj v tom prípade sa snažím olej odsať papierovými obrúskami. Kde sa oleju nevyhnem, sú raw torty. Ich kuchári majú nezdravý zvyk, pridávať do torty kokosový olej.

Testosterón celkový 9,02 7,96 – 27,3      nmoll-1
Estradiol 183 0 – 181      pmoll-1
Vitamín D 71,2 nad 75      nmoll-1
CHOLESTEROL 5,15 3,20 – 5,17      mmoll-1
HDL 0,98 1,00 – 2,00      mmoll-1
LDL merané 3,18 1,00 – 3,00      mmoll-1
TRIACYLGLYCEROLY 1,95 0,40 – 1,7      mmoll-1

 

Výsledky mojich testov

V marci 2016 mi robili testy krvi vo vtedy najlepšom slovenskom laboratóriu (nedá sa na všetky laboratória 100% spoľahnúť). Cieľom mojich testov bolo posúdenie, či reuma, ktorá ma trápi je len príznakom nejakých hlbších vnútorných problémov v organizme.

Reuma (reumatická artritída je autoiminutné ochorenie, to značí, že moje telo bojuje proti môjmu telu. Proces ako vzniká zahŕňa buď zdedené gény a to nie je môj prípad, alebo je choroba získaná. V tom prípade sa mi najviac pozdáva hypotéza, že autoimunitné ochorenie človek dostane vtedy, keď má “presakujúce črevo”—leaky gut. Črevá sú ako pokožka filtrujú čo z potravy prejde do krvného obehu a čo nie. Ak do krvného obehu pri nesprávnej funkcii čreva presiakne cudzia bielkovina, taká ktorá by nemala, aktivuje sa imunitný systém a biele krvinky sa pokusia cudzina obkľúčiť, pacifikovať a postupne vyniesť z organizmu von. Potiaľ je to správne. Problém nastáva vtedy, keď bielkovina, ktorá prenikne cez stenu čreva vyzerá podobne ako bielkovina, ktorá sa už v organizme niekde nachádza a má svoju funkciu. Napríkla ako bunka pakreasu alebo kĺbu. V tom prípade organizmus spolu s cudzincom vycvičí naše biele krvinky tak, že začnú ničiť naše kĺby alebo pankreas.

Druhým mojim cieľom bolo posúdenie, ako som na tom s rizikom kardiovaskulárnych ochorení (CVD). Keďže som do februára 2016 bral lieky na tlak, cholesterol, ureu a tuky…

 


Vyberám len tie hodnoty, ktoré sú zaujímavé:

TSH 2,47 0,35 – 5,10      mIUl-1
FT4 12,4 10,5 – 22,7      pmoll-1
HOMOCYSTEÍN 19,3 3,70 – 13,0      mmoll-1
CHOLESTEROL 4,85 3,20 – 5,00      mmoll-1
HDL 0,91 1,00 – 2,00      mmoll-1
LDL merané 3,25 1,00 – 3,00      mmoll-1
TRIACYLGLYCEROLY 2,46 0,40 – 1,82      mmoll-1
LpPLA2 344 372 – 564            U/l
CRP 0,39 0,00 – 5,00 mgl-1
SELÉN (Se) 100 45,8 – 143       microgl-1
ZINOK (Zn) 0,69 0,68 – 1,07      mgl-1
ŽELEZO (Fe) 7,70 10,6 – 28,3      mmoll-1
VITAMÍN D 61,2 pod 75 je mierny deficit      nmoll-1
KOENZÝM Q10 1318 750 – 1000                  microgl-1
GLUKÓZA 5,01 3,3 – 5,59        mmoll-1
INZULÍN 14,7 3,00 – 25,0      mUl-1
HOMA-IR 3,27 < 2,29
AST 0,28 0,20 – 0,71      microkatl-1
ALT 0,39 0,15 – 0,95      microkatl-1
GMT 0,32 0,00 – 1,13      microkatl-1
ALP 1,05 0,67 – 1,99      microkatl-1
GLUTATION (GSH) 1517 500 – 1500      mmoll-1
GLUTATION (GSSG) 134 25 – 150          mmoll-1
GSSH/GSSG 11,3 10,0 – 15,0
SHBG 36,1 17,3 – 65,8      nmoll-1
ALBUMÍN 47,8 35,0 – 50,0      gl-1
ESTRADIOL 68,0 0,00 – 181       pmoll-1
TESTOSTERÓN 9,02 7,96 – 27,3      nmoll-1
DHT 0,36 0,2 – 1,0          ngml-1
TNF-alpha 5,80 < 8,1    pg/ml

 

Reuma

John_McDougall_in_2013-09-24_11-25

John McDougall, MD

À propos, mám reumu. Prvé náznaky sa objavili v roku 2015. Bral som doplnok výživy, ktorý zvyšuje hladinu testosterónu čo súvisí s celou paletou mojich ďalších zdravotných problémov. Po týždni jedenia doplnku som mal pocit, ako keď mám svalovicu. Stuhnuté svalstvo na spodnej strane stehna pri kolene. Doslova som nevedel chodiť. Napadlo ma, že to môže súvisieť s doplnkom výživy, tak som ho vysadil. O tri dni stuhnutosť prešla. Opäť som ho začal jesť. Opäť sa objavila stuhnutosť. A opäť som ho vysadil. Definitívne. On and off, on and off.

Vo svojej naivite som si myslel ešte ďalší pol rok, že to vtedy bola svalovica. Nebola. Bola to reuma.

Na konci septembra 2015 som si zlomil posledný článok palca na ľavej nohe. Trojnásobná fraktúra a strhnutý necht. Celý mesiac som ležal doma s nohou vyloženou sa operadle sedačky. Vôbec som sa nepohyboval. Nedokázal som ani cvičiť. V januári 2016 som sa začal cvičiť. Po dvoch rokoch som sa vrátil ku klikom a hneď som si natiahol šľachu na tom zlomenom palci na nohe. Vo februári 2016 som začal robiť podrepy. Na tenkých nožičkách oslabených dlhodobou nečinnosťou. Tri série po desať drepov a na druhý deň som sa nevedel postaviť z postele. Svalovica a bolesť kolien. Svalovica?

Týždeň som si dal prestávku a bolesť v kolenách ustúpila spolu so stuhnutosťou svalov. Tak ďalší tréning — tri krát desať podprepov. Ráno rovnaký výsledok. Bol som tuhý a kolená ma boleli. Tri dni som o tom nepovedal nikomu. Stále som potajomky dúfal, že to bola svalovica. O päť dní neskôr sme mali poradu: docent Blažíček, Peťo Szalay a ja. Po porade som ich ešte zastavil: “chlapi, bolia ma kolená už týždeň a mám také stuhnuté svaly. Vôbec neviem chodiť.”

Začali sa smiať. “Máš reumu. Si starý. Zmier sa s tým. Budú ti pichať injekcie do kolena. Štyridsať injekcií. To máš do konca života.”

Pre mňa to bolo ako najväčší podraz. Už predtým, keď som mal nádor na obličke, tak ma to tak vzalo. Ale teraz som bol veľmi sklamaný. Všetky moje predstavy o tom, ako budem na penzii chodiť na prechádzky a robiť v záhrade sa na mňa zrútili. A ten výsmech kolegov.

Čo ma poznáte, viete, že prvá vec, ktorú som urobil bola, že som si prečítal všetko, čo sa o reume dá prečítať. Čítam rýchlo — pozriem nadpis článku a hľadám zhrnutie. Čo pomohlo a akému percentu ľudí. Zlepšenia pod 7% sú placebo. Tie preskakujem. Veci čo pomohli jednému jedinému človeku, to sú pre mňa náhodné dôlazy. Potrebujem silné dôkazy: dvojitú alebo trojitú štúdiu s placebom. Slepú. S náhodnym výberom. Niekedy nadránom som mal akú-takú predstavu o reume: je to ochorenie neznámeho pôvodu, sprevádzané systémovým zápalom a snáď aj vyvolané systémovým zápalom. Práca v Inštitúte pre biomedicínu mi pomohla rýchle chápať hladiny biomarkerov a odlíšiť dobré štúdie od zbytočných. A potom som narazil na článok od doktora Johna McDougalla “Diet: Only Hope for Arthritis”. Bol presne tým, čo som hľadal.

John McDougall, MD je významný popularizátor vedy o výžive. Má prehľadnú webovú stránku, kanál na YouTube, stránu na Facebooku a usporadúva desiatky prednášok po Spojených štátoch. Jeho diéta pomohla už tisícom ľudí a ja som jeden z nich.

Vrátim sa späť do mojich študentských čias. Vždy som sa zaujímal o výživu a články doktora Husáka a prednášky doktora Bukovského ma priviedli k vegetariánstvu. V roku 1988 pár dni po štátniciach som prestal jesť mäso a stal som sa ovo-lakto-vegetariánom a bol som ním až do roku 2005. Sedemnásť rokov. Najprv som schudol počas vojenskej služby na 84 kíl a potom som sa vypracoval na 115 v Nationale-Nederlanden aby som vzápätí schudol v Indii na 95.

Potom prišla Sporiteľňa a od 2004 Credit-Suisse. Začal som jesť mäso a chodiť po baroch. Patrilo to k mojej práci. Pribral som až na 137. Myslím, že to bolo zúfalstvo z korporátneho života, ktoré ma zožieralo až do roku 2011. Pár dní po tom, ako som odovzdal kľúče od kancelárií mi lekári našli nádor na obličke. O týždeň neskôr som bol po operácii. Keď ma pustili domov mal som 117 kíl. Za dva týždne som schudol skoro dvadsať kíl.

Ani po operácii ma nenapadlo, že by som mal zmeniť jedálniček. Začal som priberať a vo februári 2016 som mal 125 kíl. Aj keď mi mäso celý život nechutilo, aj tak som ho občas jedol. Zo zvedavosti. Chcel som poznať haute cuisine — kuchárske umenie. I som ho spoznal, i stačilo.

Od ferbuára 2016 som prešiel na racionálne stravovanie. Podľa najnovšieho vedeckého výskumu. Základom stravy sú celozrnné škroboviny — zemiaky a ryža. K tomu veľa strukovín a zeleniny. Veľa korenia a ovocia. Žiadny olej, žiadne tuky, žiadne potraviny živočíšneho pôvodu. V septembri 2016 som urobil pokus, či môžem jesť potraviny obsahujúce lepok. Po troch dňoch som musel pokus prerušiť. Dnes už viem, že patrím k tej skupine ľudí, ktorí nemôžu ani lepok (glutén).

Od februára do októbra sa znížila moja hmotnosť na 107 kg (pri výške 195 cm a obvode hrudníka 120 cm). Od júla už nechudnem. Začal som trochu cvičiť. Kolená ma ešte stále pobolievajú, ale už dokážem chodiť aj dlhšie vzdialenosti. V piatok som prešiel päť kilometrov.

Vedľajším efektom mojej reumy je, že som si naštudoval veľa informácií o zdravej výžive, tak o nej v nasledujúcich rokoch napíšem zopár blogov.

Image by: JAMES OATWAY Sunday Times

Zúfalí ľudia robia zúfalé veci

Včera som sa zastavil na chvíľu za Oskarom Dobrovodským. Sedeli sme v kaviarni a rozprávali sa   — o Južnej Afrike, Španielsku, Nemecku, o duálnom vzdelávaní, o korupcii. Dozvedel som sa veľa nového, ale jedna veta, ktorú povedal Oskar ma prekvapila. Rozmýšľal som o tom už niekoľko mesiacov a zrazu to Oskar povedal tak ľahko a zreteľne.

Read More

Page 1 of 6

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén